Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και κλιματική αλλαγή Όλα όσα πρέπει να ξέρεις
Αρχική   /  /Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και κλιματική αλλαγή: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

20 Απριλίου Απριλίου, 2021

Πράσινη Ενέργεια

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και κλιματική αλλαγή: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Η κλιματική αλλαγή και η καταστροφή του περιβάλλοντος θεωρούνται από τα σημαντικότερα προβλήματα που καλείται να καταπολεμήσει σήμερα η ανθρωπότητα. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα παρουσιάζουν μεγάλη έξαρση τα τελευταία χρόνια, με τις επιπτώσεις τους να γίνονται όλο και εντονότερες, σε πολλαπλά επίπεδα της ζωής μας. Τι σχέση έχει όμως η προστασία του κλίματος με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, και ποια είναι η συμβολή του ανθρώπου; Μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη μας πριν να είναι αργά;


Τι
 ακριβώς συμβαίνει στον πλανήτη μας 

Με τον όρο κλιματική αλλαγή, αναφερόμαστε στη μεταβολή του κλίματος από ένα χρονικό διάστημα σε ένα άλλο, και αφορά στην αύξηση της θερμοκρασίας της γης, η οποία με τη σειρά της προκαλεί την αύξηση των συγκεντρώσεων αερίων στην ατμόσφαιρα. Οι αυξημένες ποσότητες αερίων προέρχονται, μεταξύ άλλων, και από την καύση ορυκτών καυσίμων όπως είναι το πετρέλαιο, ο λιγνίτης, από τα απορρίμματα κ.ά. Τα αέρια αυτά ανεβαίνουν στην ατμόσφαιρα και δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Στην κορυφή των ρυπογόνων αερίων που βλάπτουν την ατμόσφαιρα βρίσκεται το διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα κυρίως από την καύση ορυκτών καυσίμων.

Ας αναλογιστούμε τώρα το εξής: Τα τελευταία 100 χρόνια ο πληθυσμός της Γης έχει τετραπλασιαστεί ξεπερνώντας τα 7 δισεκατομμύρια κατοίκους. Τον περασμένο αιώνα η ανθρωπότητα χρησιμοποίησε δεκαπλάσια ενέργεια απ’ όλη όση είχε χρησιμοποιήσει στα προηγούμενα χίλια χρόνια, με αποτέλεσμα οι βιομηχανικοί ρύποι και οι εκπομπές βλαβερών αερίων να φθάσουν τις υψηλότερες τιμές των προηγούμενων 15 εκατομμυρίων ετών. Aξίζει επίσης να σημειωθεί πως υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο το διοξείδιο του άνθρακα που επιβαρύνει την ατμόσφαιρα είναι έξι δισεκατομμύρια τόνοι!

Σύμφωνα μάλιστα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό του ΟΗΕ, το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα συνέχιζε να βρίσκεται σε υψηλότατα επίπεδα το 2020, παρά τη μειωμένη δραστηριότητα λόγω της πανδημίας. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι εκπομπές χρειάζεται να πέσουν τουλάχιστον στο μισό μέχρι το 2030, ώστε να περιοριστεί η πλανητική υπερθέρμανση στην αύξηση της θερμοκρασίας μέχρι 1,5 βαθμών κελσίου, καθότι μετά από αυτό το σημείο θα πολλαπλασιαστούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα ξηρασιών, πλημμύρων, καυσώνων κοκ.


Πως
 συνδέεται η κλιματική αλλαγή με τον άνθρωπο;

Όλα τα παραπάνω μας κάνουν αφενός να αναρωτιόμαστε τις αιτίες της κλιματικής αλλαγής, αλλά κυρίως τι μπορούμε να κάνουμε για να βρούμε τη λύση στο πρόβλημα. Οι αιτίες της κλιματικής αλλαγής βρίσκονται στις σχέσεις του ανθρώπου με τη φύση και εκεί οφείλουμε να τις αναζητήσουμε. Οι άνθρωποι επιδιώκουν ατέρμονη ανάπτυξη και ευημερία, με μεθόδους όμως που ζημιώνουν το περιβάλλον ανεπανόρθωτα. Παρ’ όλα αυτά η ανάπτυξη και η πρόοδος θα πρέπει να είναι επιθυμητές μόνο όταν διασφαλίζεται η προστασία των φυσικών πόρων που μας κρατούν ζωντανούς. Μόνο όταν το παρόν δεν υποθηκεύει το μέλλον.

Ο δρόμος για να επιτευχθεί αυτό είναι ένας και αφορά φυσικά την παγκόσμια μετάβαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.


Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι η λύση για ενεργειακή επάρκεια και για τη βιωσιμότητα του πλανήτη

Η βιώσιμη αειφόρος ανάπτυξη ορίζεται ως η ικανότητα της κοινωνίας να καλύπτει τις ανάγκες του παρόντοςχωρίς να επιβαρύνει τις επόμενες γενιές να καλύψουν τις ανάγκες του μέλλοντος – και οι ΑΠΕ μας χαρίζουν απλόχερα αυτή τη δυνατότητα.

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι λοιπόν οι πηγές που μας τροφοδοτούν με ενέργεια σε μεγάλο βάθος χρόνου. Εκτός από την ηλιακή και την αιολική, ΑΠΕ θεωρούνται και η γεωθερμική ενέργεια, η ενέργεια κυμάτων, η παλιρροϊκή ενέργεια, η υδραυλική ενέργεια, τα αέρια που εκλύονται από χώρους υγειονομικής ταφής, από εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού και τα βιοαέρια. Είναι φιλικές προς το περιβάλλον, καθώς για την εκμετάλλευσή τους δεν απαιτείται κάποια εξόρυξη, άντληση ή καύση και δεν εκλύουν διοξείδιο του άνθρακα, τοξικά και ραδιενεργά απόβλητα ή υδρογονάνθρακες, όπως οι συμβατικές πηγές ενέργειας.

Τα πλεονεκτήματά τους είναι πολλά:

  • Είναι πρακτικά ανεξάντλητες και συμβάλλουν στην μείωση της εξάρτησης από τους συμβατικούς ενεργειακούς πόρους.
  • Είναι πηγές ενέργειας που παράγονται στην χώρα που καταναλώνονται οπότε η χώρα αποκτά ενεργειακή ανεξαρτησία.
  • Μπορούν να κατασκευαστούν εργοστάσια σε όλα τα μέρη της χώρας ανακουφίζοντας έτσι το σύστημα μεταφοράς και μειώνοντας τις απώλειες μεταφοράς.
  • Δίνουν την δυνατότητα για την ορθολογική αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα των ενεργειακών αναγκών των χρηστών
  • Δεν επηρεάζoνται από τις τιμές των συμβατικών καυσίμων και λειτουργούν πλέον με χαμηλό κόστος.
  • Δημιουργούν πολλές θέσεις εργασίας συμβάλλοντας στην τόνωση της οικονομίας.
  • Βοηθούν στην τοπική ανάπτυξηιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές.


Η 
ενεργειακή μετάβαση στην πράξη 

Με τις ενεργειακές ανάγκες να εκτοξεύονται παγκοσμίως, αλλά και με τις εντονότατες επιπτώσεις της καταστροφής του περιβάλλοντος, η δράση για το κλίμα ανεβαίνει σταδιακά αλλά σταθερά στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας σχεδόν όλων των κυβερνήσεων στον πλανήτη. Ειδικά για την Ευρώπη, στόχος της είναι, έως το 2050, να καταστεί η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος στον κόσμο, με ενδιάμεσο στόχο το 2030 όπου οι καθαρές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου πρέπει να μειωθούν κατά τουλάχιστον 55%.

Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι μόνον οι κυβερνήσεις που παίρνουν… πράσινη στροφή. Τον ίδιο δρόμο ακολουθούν και επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, που έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα τους ζητήματος και διεκδικούν συνειδητά ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Η συνεχόμενη αναζήτηση νέων τρόπων για να καταστούν περισσότερο βιώσιμες και η στροφή στην πράσινη ενέργεια αποτελεί την πλέον ανερχόμενη τάση παγκοσμίως. Ως θυγατρική του ελληνικού Ομίλου EUNICE ENERGY GROUP (EEG), ο οποίος δραστηριοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αποκλειστικά από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η Eunice Power δίνει στις επιχειρήσεις το… «πράσινο φως» για να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος και να κατακτήσουν νέες, προσοδοφόρες αγορές.

Είναι γνωστό πως παρ’ όλο που ο κίνδυνος της κλιματικής αλλαγής υπήρχε και στο παρελθόν, η υιοθέτηση ενεργειακών λύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο κρίνεται σήμερα απολύτως αναγκαία.
Κυβερνήσεις, βιομηχανίες, πολιτικοί ηγέτες, επιχειρήσεις αλλά και όλοι οι πολίτες αυτού του κόσμου, πρέπει να δουλέψουν ομαδικά μέσα από συλλογικές δράσεις και έργα για να δούμε την αλλαγή που περιμένουμε. Είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της καθώς και εκπαίδευση γύρω από τους τρόπους αντιμετώπισής της.


Αφήνοντ
ας πίσω το παρελθόνστοχεύουμε σε ένα πράσινο μέλλον
 

Για να μπορέσουμε να αφήσουμε πίσω μας την κλιματική αλλαγή και για να αποφύγουμε την περαιτέρω καταστροφή του περιβάλλοντος, χρειάζεται να πάρουμε φιλόδοξα… πράσινα μέτρα. Όταν ο στόχος μας είναι ένα καθαρό μέλλον, οι ρυπογόνες πρακτικές πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν, όπως και οποιαδήποτε καταστροφική για τον πλανήτη συνήθεια.

Σε ένα κόσμο που αλλάζει ταχύτατα, καλούμαστε να ενωθούμε απέναντι σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση που απειλεί τόσο την καθημερινότητά μας, όσο και το περιβάλλον που ζούμε. Η κλιματική κρίση μας αφορά όλους, και μαζί είμαστε πιο δυνατοί να την αντιμετωπίσουμε.

Διάβασε επίσης: Πως μαθαίνουμε στα παιδιά να σέβονται το περιβάλλον;


Ενημερώσου για τις προσφορές μας ή επικοινώνησε άμεσα μαζί μας στο 801 11 88000 (από σταθερό) ή μέσω email στο info@eunice-power.gr

20 Απριλίου Απριλίου, 2021

Πράσινη Ενέργεια

Πως μαθαίνουμε στα παιδιά να σέβονται το περιβάλλον;

Γεια σου! Ρώτησε μας σχετικά με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Eunice Power ή ό,τι άλλο θες!
Μπορώ να λαμβάνω εκκαθαριστικό λογαριασμό κάθε μήνα;! Στη We Energy, σου παρέχουμε τη δυνατότητα να λαμβάνεις μηνιαίο εκκαθαριστικό λογαριασμό συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα.
Που μπορώ να αναγγείλω τυχούσες βλάβες στην εγκατάστασή μου;! Μπορείς να αναγγείλεις τη βλάβη σου μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής του ΔΕΔΔΗΕ: link ή τηλεφωνικά στο 11500.
Πως μπορώ να επικοινωνήσω μαζί σας;! Μπορείς να μας καλέσεις τηλεφωνικά στο 210 7294512, ή να μας στείλεις email στο customers@eunice-power.gr
Τι σημαίνει 100% καθαρή, πράσινη ενέργεια;! Στη We Energy παράγουμε ενέργεια από 100% ανανεώσιμες πηγές. Επιλέγοντας τη We Energy, επιλέγεις πιστοποιημένα καθαρή, πράσινη ηλεκτρική ενέργεια για το σπίτι ή την επιχείρησή σου, υποστηρίζοντας έμπρακτα την προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος και τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.
Πως μπορώ να αλλάξω πάροχο και να έρθω στη We;! Πολύ εύκολα, μέσα από το We-Contract! Ακολούθησε τα βήματα εδώ και ολοκλήρωσε ηλεκτρονικά την αίτησή σου.
Ποιές είναι οι τρέχουσες προσφορές σας;! Σε αυτό το link θα βρεις αναλυτικά όλες τις προσφορές στα προγράμματα που παρέχουμε.
Άλλη ερώτηση / Call me back Γράψε μας το αίτημά σου και ένας εκπρόσωπός μας θα καλέσει άμεσα.


    Ψάχνεις κάτι άλλο;